Flyktighetens Psykologi

Var Morgon Hälsad Sköna Stund, partitur

FLYKTIGHETENS PSYKOLOGI, del 1-4 (2020)

Med ett osentimentalt men respektfullt förhållningssätt till den sakrala förlagan har Henrik Olsson utvecklat fyra metodbaserade kompositioner genom återbruk av traditionella psalmer. 

Musikaliska strategier som komposterar snarare än komponerar, som suddar ut snarare än lägger till. Med utgångspunkt från erinring, minne, förträngning och glömska belyser projektet hur all kulturtradition av nödvändighet samtidigt befinner sig i ständig förvandling. Arbetet är också en reflektion över polaritetsbegrepp såsom andlighet/sekularitet, tradition/modernitet och beständighet/flyktighet. 

”Att improvisera är för mig att minnas och att glömma bort på samma gång. Dessa klingande reminiscenser på temat flyktighetens psykologi vill ringa in improvisationens inneboende paradox; endast det föränderliga skall bestå.” -Henrik Olsson

Gå Åter Opp Klara Sol, partitur

Del 1: GÅ ÅTER OPP KLARA SOL

Del 2: LEVER VI HÄR PÅ JORDEN

Del 3: KVAL FÖRTIDENS KORTA FRÖJD

Del 4: VAR MORGON HÄLSAD SKÖNA STUND

Inspelningar av musiken kommer att ges ut på Thanatosis Produktion i mars 2023 med medverkande musiker:

Anna Lindal – violin

Elsbeth Bergh – viola

Patrik Wingård – basklarinett

Henrik Olsson – tramporgel

All musik komponerad av Henrik Olsson 2020.

Lever Vi Här På Jorden, partitur

Musiken är en del av Catharina Göranssons konstprojekt De Räddade Orden vilket utgår från  fragment av psalmboksblad som grävdes fram i samband med restaureringen av Svenneby G:a Kyrka i Tanums kommun. 

Med stöd av Helge Axson Johnssons stiftelse och Gerlesorgsskolan Bohuslän har projektet växt fram under två år av pandemi mellan 2020-2022.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *